Bak veggene: Haltenbanken

Vi tok en prat med designer og DT-alumni, Sissel Falch i designbyrået Haltenbanken – om arbeidet med en læringsplattform for barn med autisme og om å skape en spennende arbeidsplass
Publisert 07.05.2018
Falch svarer på spørsmål om arbeidsmetoder, hva hun er stolt over og mindre stolt over samt hva som er viktig for henne – ved hennes arbeidsplass Haltenbanken.
«Haltenbanken er et reindyrket og ambisiøst designbyrå. Vi utvikler sterke identiteter der du trenger å være synlig: digitalt, trykksaker, interiør eller byrom. Vi tror på design som engasjerer, informerer og inspirerer – gjennom tett dialog sørger vi for å gi produktet ditt riktig oppmerksomhet».
Hvordan ser din arbeidshverdag ut?
– Jeg jobber som designer og partner i Haltenbanken. Hverdagen min består av en kombinasjon av å være hands-on designer, jobbe med merkestrategier, lede kundemøter og fasilitere workshops.
Hvorfor meldte dere dere inn i DRB?
– Jeg ble medlem da jeg flyttet fra Oslo til Bergen i 2013. Jeg ble da partner i Paperplane, som ble en del av Haltenbanken i 2016. Vi ble medlem fordi det var viktig å knytte kjennskap til bransjen og følge med på hva som skjer i regionen. DRB har vært en viktig stemme ut mot næringen og de har klart å rette fokus på at design ikke bare er form og farge, men spiller en viktig rolle i forretningsstrategien.
Kan du fortelle om et prosjekt du arbeider med for øyeblikket?
– Vi har jobbet med den flinke staben hos Helse Fonna hvor vi har utviklet en digitalt læringsplattform for høytfungerende autister som skal lære seg sosiale ferdigheter. De sosiale kodene og antenne vi tar for gitt og som kreves for å fungere i hverdagen og bli akseptert og likt, er ikke opplagt for mennesker med en diagnose i autismespekteret. De må lære dette gjennom nitid trening hver dag, og starter de tidlig har de større sjanser for å få et bedre liv.
– Dette har vært et utrolig spennende prosjekt hvor designmetodikken er brukt for å utforske om ferdighetstreningen kan bli mer tilgjengelig gjennom digitale løsninger. Vi har involvert brukerne – både barn, foreldre og lærere, og lyttet til deres behov. Vi har latt brukerne teste enkle prototyper, koblet på utviklere tidlig for å se muligheter innenfor teknologien og vi har hatt et tett og godt samarbeid med Helse Fonnas glimrende fagstab. Slik har vi kunnet utforme en prototype til den digitalte læringsplattformen. Prosjektet er over i fase to og de ser på muligheter til å kunne utvikle og implementere det.
Hva er du mest stolt over?
– Jeg er utrolig stolt av å ha vært med på å skape en spennende arbeidsplass, der jeg har utrolig flinke kollegaer som jeg lærer noe av hver eneste dag. Vi har gjennom hardt arbeid opparbeidet oss et kundegrunnlag som gir oss nye spennende prosjekter. Vi får jobbe med et bredt spekter av forskjellige kunder der vi faktisk gjør en forskjell – både for kundene våre og gjennom at vi bidrar til en bedre hverdag for folk flest. Vi ser på kundene våre som venner og jobber tett sammen med dem for å skape den beste merkeopplevelsen for brukeren, som alltid er i sentrum. Det betyr at vi må ut å snakke med mange forskjellige folk, og det er kjempegøy!
Akkurat nå jobber vi med den nye nettsiden vår, så snart kan man få et innblikk i de prosjektene vi jobber med og metodene vi bruker. Noe av det vi i Haltenbanken er veldig opptatt av og setter pris på er de flinke folkene som jobber her, og hvert år så reiser vi på inspirasjonstur. I fjor ble det Tokyo – og det er en by jeg anbefaler alle å reise til. Har du ikke vært der, så reis! For en by! For en kultur!
Haltenbanken foran Prada bygningen i Minato i Tokyo, tegnet av sveitsiske Herzog & De Meuron i 2003.
Informasjonskilt på metroen i Tokyo.
Hva er den største feilen du har gjort, og hva lærte du av det?
– Å ikke tørre å stille dumme spørsmål – det kan bli veldig pinlig i møter. Hvis du ikke kjenner kunden eller problemstillingen godt nok så kan man bomme skikkelig. Ikke lat som om du kan alt fra før av. Det er det som er så fint med yrket vårt, at vi får lov til å spørre de litt kleine spørsmålene, det er ofte der nøkkelen ligger.
Hvem ser du opp til?
– Alle de flinke folkene i designbransjen i Norge. Jeg har studert og bodd lenge i København, og det er utrolig kult å se at norsk design løper forbi dansk design! Heia Norge.
Fortell om noe på arbeidsplassen som er viktig for deg.
– Vi kaller den Toalettmappen! Den er fylt opp med post-its og tusjer. Etter at jeg tok Design Thinking-studiet har denne mappen blitt et viktig verktøy for meg som designer. Når vi starter et prosjekt så er det utrolig viktig med innsikt fra kunde og brukerne, og å få kundene eller brukerne selv til å komme med nøkkelinformasjon. Her er post-its gull verdt. Ikke undervurder post-its selv om de er blitt en hype.
Her er post-its gull verdt. Ikke undervurder post-its selv om de er blitt en hype.

«Toalettmappen» med post-it’s og markers.
Les også: