Den mangfoldige innovasjonregionen Bergen

Hvordan kan forsknings- og innovasjonsmiljøene i regionen vår spille hverandre gode?
Publisert 17.01.2018
– Vi må slutte å kjempe fra hvert vårt hold om å gi Bergen status som havby eller fintech-by, var oppfordringen fra scenen denne mørke januarmorgenen. – La oss heller fokusere på mangfoldet i regionen vår, og se hvordan vi kan styrke hverandre for å oppnå felles internasjonale ambisjoner.
På Vestlandet har vi hele ni næringsklynger og nasjonalt ledende aktører blant annet innen havnæring, shipping og brukerdrevet innovasjonsmetodikk. Det er et godt utgangspunkt for å sette regionen på kartet globalt som en ledende innovasjonshub. Men det klarer vi kun dersom vi står samlet.
Nettopp samarbeid, og anerkjennelse av mangfoldet av aktører i Bergensregionen, var tema for frokostmøtet som ble avholdt på Litteraturhuset 16. januar. Som arrangører sto Center for Service Innovation (CSI) ved NHH, Bergen Teknologioverføring (BTO) og Human Innovation som hadde invitert utvalgte personer fra næringsliv, akademia og offentlig sektor til scenen for å belyse mulighetene og styrkene i regionen vår, og hvilke steg vi bør ta for å komme oss videre – sammen.
Klyngenes region
– Vi er så travle at vi ikke får tid til å fortelle om alle de gode initiativene, dermed er både jeg og du en flaskehals. Dette er klyngenes region, og vi kan nå langt med samarbeid, kompetansedeling og kapital, sier Anders Haugland, direktør i Bergen Teknologioverføring (BTO).
Så langt som til Amerika, mener Tor W. Andreassen fra CSI NHH. – Uansett hvor du er i dag, er det ikke der du bør være i morgen, sier Andreassen. Bergen kan bli som Boston og San Fransisco – vi har alle ingrediensene som de har. Men da må vi også skape arbeidsplasser som gjør det attraktivt å være her, og som får studentene våre til å bli.
Hvordan kan vi profilere byen Bergen for å få det globale miljøet inn?
Direktør Tanja Hoel i NCE Seafood forteller at Vestlandet har 60 % av sysselsettingen i den norske havnæringen. Hoel forteller videre om internasjonale bedrifter som har etablert seg på Marineholmen etter å ha sett innovasjonskraften i regionen vår med egne øyne.
Mangfold, internasjonalisering, byutvikling.
– Jeg tror faktisk at vi mangler kunnskap om vår egen by, sa Marit Warncke, direktør i Bergen Næringsråd. Hun oppfordret forsamlingen til å åpne øynene for initiativene rundt oss og legge begrep som «–byen Bergen» på hyllen. I stedet bør vi samles rundt en felles visjon og styrke: – Jeg ser mangfoldet og bredden i det vestlandske næringslivet som den største styrken. I krisetidene var det nettopp denne bredden som var avgjørende for omstillingsevnen og at næringslivet klarte seg såpass godt gjennom krisen.
Vi må gjøre, ikke bare tenke
Atle Sivertsen er helt fersk CEO for fintech-klyngen Finance Innovation og ble uteksaminert fra Design Thinking-utdanningen våren 2017. – Det må noen nye ingredienser til i gryten for å skape innovasjon, sier Sivertsen og viser til konkrete eksempler på hva som må til for at vestlandet skal vokse. Blant annet at gründere må få de beste forutsetninger for å utvikle sin idé og virksomhet.
Dag Inge Ulstein, byråd for finans, innovasjon og eiendom i Bergen Kommune mener at det viktigste er å finne retning og mening med det vi gjør. Det finnes enorme paradoks, som at 45 % av maten vi produserer, kastes, når millioner av mennesker sulter. Vår region kan finne en løsning som kan føre til en endring globalt.
Midt under første verdenskrig, var det noen som var «klin gærn» og bygget Fløybanen. Hvorfor? For å kose seg på toppen. I dag er Fløybanen 100 år gammel og har fraktet totalt 72 millioner mennesker. Sånne gærne ideer mener Ulstein byen vår trenger flere av.
Det går ikke an!
Avslutningsvis oppfordrer Monica Hannestad, direktør i Design Region Bergen, oss til å tenke stort og tillate oss å drømme:
– En hører det stadig vekk: «det går ikke an». Men hva om vi gjør et tankeeksperiment: Vi er enige i at det ikke lar seg løse, men hva om vi likevel tillater oss å drømme litt. Og hva om problemet kunne løses – vi er enige i at det ikke kan det – men hva om? Hva måtte da til?
Over (fra venstre): Tanja Hoel, Monica Hannestad, Bram Timmermans, Atle Sivertsen, Tor W. Andreassen, Dag Inge Ulstein, Marit Warncke, Anders Haugland, Gro Anita Fonnes Flaten