Nye løsninger for bedre samhandling på InnovasjonsCamp 2017

Endelig var dagen kommet – åpningen av InnovasjonsCamp 2017 i regi av Bergen kommune og Helse Bergen
Publisert 16.03.2017
Nærmere 60 representanter fra næringsliv, helsepersonell, brukere og pårørende er satt sammen i seks tverrfaglige grupper som skal drøfte utfordringer knyttet til samhandling mellom sykehus, kommunale helsetjenester, pårørende og pasient.
Problemstillingen lød som følger: Hvordan kan vi skape bedre tjenester og helhetlige opplevelser for pasienter med sammensatte behov i overgangen mellom eget hjem, sykehus og kommunale helsetjenester? Hvordan kan vi utvikle konseptuelle løsningsforslag som setter pasienten i fokus, og som skaper god og tydelig kommunikasjon mellom pasient, pårørende, kommune og sykehus?
Inger Sjong fra Eldrerådet sto for den offisielle åpningen av Campen og minnet oss på at “eldre er vanlige mennesker som er blitt eldre. De er en mangfoldig gruppe som kun har alder til felles”. Og avsluttet: ”Heia heia, og lykke til på veien!”

Inger Sjong fra Eldrerådet åpnet InnovasjonsCamp 2017

Clara Gjesdal, viseadm. direktør ved HUS
Clara Gjesdal, viseadministrerende direktør ved Haukeland Universitetssykehus, var neste på scenen og pratet om deres målsetting om å skape “pasientens helsetjeneste” (PH). “For å skape PH må pasient og pårørende få være en ressurs i behandlingen”. Hun sa videre at de arbeider kontinuerlig med å se virksomheten deres fra pasientens øyne og å sette pasienten i stand til å ta en mer aktiv del i behandlingen. “Vi må gjøre pasienten i stand til å ta valg og delta i behandlingen som del vil. Vi trenger verktøy!”
Et handikap slik helsetjenestene fungerer i dag er at pasientenes journal er ulik fra instans til instant. “PH krever samhandling, pasientflyt, informasjonsflyt – til det er vi nødt til å ha samme informasjons tilgjengelig”.
“Vi er veldig god på det enkelte pasientmøtet, men vi må bli bedre på den store sammenhengen. DesignArena er her for å hjelpe oss å tenke nytt, som en personlig trener for innovasjonsmuskelen”.

Nina Mevold, Kommunaldirektør på Byrådsavdeling for helse og omsorg
Kommunaldirektør på Bergen kommunes Byrådsavdeling for helse og omsorg, Nina Mevold, tok scenen for å fortelle om noen av tiltakene de har satt i verk for å bedre pasientens opplevelse av helsetjenestene. Smart Omsorg er Bergen kommunes program for å modernisere og effektivisere helse- og omsorgstjenestene. Programmet er uttalt i at det setter brukeren i sentrum og arbeider blant annet for at flere innbyggere skal gjøres selvhjulpne gjennom tiltak som gir hjelp til selvhjelp.
“Vi har alle ulike perspektiver og ulik kompetanse – det kan være utfordrende, men sammen kan vi bli gode. Lykke til til oss alle”
Synnøve Olset og Alette Hilton Knudsen, prosjektleder fra seksjon for E-Helse på HUS, og prosjektkoordinator fra Bergen kommune, tok så scenen for å gjennomgå tema og målsetning for for Campen.

DNS-skuespiller Ragnhild Gudbrandsen holdt epilog
For å holde epilog tok DNS-skuespiller Ragnhild Gudbrandsen scenen. Hun fortalte om en serie med bilder hun nylig så utstilt – er sammarbeidprosjekt mellom en forfatter og et designbyrå. Det var portretter av eldre mennesker som fikk spørsmålet: “Hva drømmer du om?”. “Jeg skulle ønske jeg var 30 år yngre og kunne følge oldebarna mine, for de er så skjønne – Birgit 100”, “Å få synet mitt tilbake så jeg kan gå i teateret og på tur alene”, “Å kunne ta farvel til livet med et smil og et takk”, “Å forbli frisk – for hvis jeg ikke har det bra så vil jeg ikke være her”, var noen av svarene.
Videre snakker hun om viktigheten av anerkjennelse og raushet i samarbeid: “Anerkjennelse. Mestring er viktig for selvtilliten – følelsen av å være god – strekke til. Å kjenne sine sterke sider og begrensninger er viktig for egenutvikling, å anerkjenne det vi selv og andre kan. Raushet. Et av de vakreste ordene ved siden av kjærlighet. Rausheten i det å se, møte og lytte til andre.”
Det var et veldig fint og inspirerende innlegg, en utmerket inngang til arbeidet som skal tilbakelegges disse neste dagene. Det er sikkert at to dager ikke er nok til å løse utfordringene vi står ovenfor, men to dager i møte med mennesker med ulike bakgrunner og erfaringer vil utvilsomt sette tanker i spinn og forhåpentligvis utvide tankehorisonten i forhold til hva vi kan få til sammen og gi klare indikasjoner på hvordan vi kan arbeide sammen videre.
Vi “står værfast i vanens tanker”, sa Ragnhild. Bare ved å samarbeide, se hverandres ulike perspektiver og kompetanser kan vi bevege oss fra “drøm til plan, tankens indrefilet”.
Så var det tid for gruppemedlemmene å bli bedre kjent med hverandre. Klyngeleder for DesignArena, Torhild Eide Torgersen gjennomgikk programmet for de to påfølgende dagene og oppfordret deltagerne til å dele sine tanker, motivasjoner og drømmer for Campen.
DesignArena var representert også i gruppene med deltakere fra Mannheimer, Knowit Experience, M’Labs og DT Bergen-studenter. Annet næringsliv som deltok på campen var Kind Group, IBM, Tryg Forsikring, Kongsberg Innovasjon, AMC Technologies og DIPS.

Dag 2
Campens andre dag, den første med ordentlig faglig program, var viet til å gi deltakerne en innføring i mindset-et bak Design Thinking, og fasene som inngår i metodikken. Fokuset lå på de to første stegene i prosessen: empati og idéutvikling.
Fagansvarlig ved DT Bergen, Federico Lozano (Pracademy), ledet undervisningen, og DT-alumni og klyngemedlemmer Anita Steinstad (Knowit Experience), Lars Petter Aase (Node Create) og Birgitta Ralston (Ralston & Bau) var med som fasilitatorer.

Lars Petter Pettersen (Node Create), Anita Steinstad (Knowit Experience) og Birgitta Ralston (Ralston & Bau) (f.v.) fasiliterte prosessen sammen med Federico Lozano
Første del av dagen ble deltakerne send ut for å hente innsikt fra helsepersonell, pasienter og pårørende. For å bidra i prosessen hadde vi invitert med en rekke kunnskapsholdere som delte sine erfaringer med gruppene.
Deretter var det tid for affinity mapping – en prosess der en kartlegger og gruppérer innsikten for å oppdage mønstre og gjennomgående tema i dataen.

Dag 3
Dag tre var viet idéutvikling og prototyping. Først fikk deltagerne en innføring i ulike verktøy for å generere ideer og tid til å arbeide i grupper.
Deretter var det tid for prototyping. Birgitta kom med en klar oppfordring til deltakerne: ikke planlegg for mye, alt kan prototypes, involver potensielle brukere, og test, test, test!
Legoklosser, piperensere, pappesker, limpistoler – i prototypingen fikk campdeltakerne utfordre seg på å få ideene sine ut av hodet og visualisert så enkelt som mulig.



Tiden flyr når en har det gøy, og før vi visste ordet av det nærmet det seg presentasjoner foran juryen. Deltakerne fikk noen gode tips om presentasjonsteknikk fra Federico før de fikk tid til noen siste forberedelser i grupper.
Juryen var bestående av representanter fra kommune, sykehus og næringsliv: Hanne Wetland (Innovasjon Norge), Lars Birger Nesje (Helse Bergen, medisinsk avd.), Torhild Eide Torgersen (DesignArena), Berit Helen Bjørnhaug (BTO), Geir Granerud (Helse Vest IKT), Kjetil Århus (Bergen kommune), Hanne Engelstad (Telenor), May Britt Sudmann (Helse Bergen), Morten Amundsen (Bergen Røde Kors Sykehjem) og Benedicte Løseth (Bergen kommune)

Juryen
I juryeringen ble det lagt vekt på i hvor stor grad løsningen baserte seg på innsikt fra brukere, at den var lettfattelig, ny, vil være til vesentlig nytte for brukeren, og har kommersielt potensial.
Det var imponerende å se resultatene fra knappe to dagers arbeid. Spesielt er det gøy og spennende å se hvordan personer fra så ulike bakgrunner med de rette verktøyene kan utvikle spennende løsninger sammen.

Harald Inge Aakre (Kongsberg Innovasjon) presenterer for gruppen E-ordet

Juryen var også imponert og uttrykte at det var utfordrende å lande på tre finalister. Valget falt omsider på gruppene E-ordet, Trygg Flyt og Sjef i eget liv.
E-ordet utforsket hvordan en kunne heve tryggheten hos pasienter i overgangen fra rehabilitering til eget hjem; Trygg flyt så også på trygghet og på løsninger for å utbedre informasjons- og pasientflyt mellom hjem, sykehus og kommunale tjenester; mens Sjef i eget liv fokuserte på å knytte lokal kompetanse for å gi eldre en større følelse av tilhørighet og mestring i hverdagen.
De tre finalistene blir tildelt hver sin stand på KlinIKT-konferansen som avholdes på Flesland 5. og 6. april. Her får de mulighet til å presentere konseptene sine for aktører fra hele landet. Her oppfordrer vi alle som er interesserte til å ta turen.
Finalistene er også i gang med å lage pitcher av konseptene sine, og disse vil vi gjøre tilgjengelig så snart de er klare. Vi gleder oss til å følge prosjektene videre i utvikling og implementasjon når den tid kommer.

E-ordet

Sjef i eget liv

Trygg flyt
Takk og gratulerer så mye til finalistene, og alle andre som deltok på Campen. Tusen takk også til de dyktige fasilitatorene som har vært uvurderlig hjelp for gruppene i prosessen. Det har vært to ekstremt hektiske, fysisk og mentalt krevende dager, og vi håper at alle har fått ny, verdifull læring og erfaring.
Ellers må det rettes en stor takk til Synnøve Olset og Alette Hilton Knudsen som har ledet prosjektet med stø hånd; til Bergen kommune og Helse Bergen forøvrig, til Bergen Teknologioverføring som er medeier i prosjektet og spesielt Kari Øritsland; til gode samarbeidspartnere og støttespillere hos Bergen Næringsråd, Hordaland Fylkeskommune, Sparebankstiftelsen SR-Bank, Nærings- og Fiskeridepartementet, Innovasjon Norge og Forskningsrådet som har hatt tro på, og støttet prosjektet økonomisk.
Vi håper dette er starten på et bedre samarbeid mellom kommune, sykehus og næringliv i tiden som kommer og gleder oss til videre samarbeid!
Som Alette og Synnøve påpekte avslutningsvis: “Vi er kolleger nå!”