Pecha Kucha i Arendalsuka: Nørding i fjæra

Dato & tid
16.08.2018 19:30 — 16.08.2018 20:45

Gratis og åpent for alle

Sted: Stordekk, Seilskipet Statsraad Lehmkuhl, Arendal

Vi samler gründere, visjonære, designere, næringslivsfolk, kunstnere og politikere for å komme ett steg nærmere visjonen om plastfrie hav.

Publisert 14.06.2018

Hvaler med magen full av plastposer, ihjelsultede sjøfugler, isoporkuler og q-tips mellom tang og tare langs Norskekysten. Plast er den største kilden til marin forsøpling, og har den siste tiden har fått stor oppmerksomhet og mobilisert ryddedugnader langs det ganske land. 

Dugnadsånden smitter, og at det ryddes er bra. Men når vi vet at om lag 70% av den totale mengden avfall synker til bunns er det klart at vi må gjøre mer. Så lenge produksjonen av plastprodukter øker kraftig på verdensbasis, når fisk fraktes i isoporkasser, garn og tau lages av plastfibre og husholdningsavfall havner i toalettet, lever den mørke dystopien om at det i 2050 vil være med plast enn fisk i havene våre videre. 

Som produkt fra petroleumsnæringen er plast også et gedigent klimaproblem med utslipp flere steder i verdikjeden.

Skal vi virkelig få bukt med problemet må vi ta det ved roten og stanse tilsiget av ny plast til havene: minske behovet for plast, endre produksjonen og øke gjenvinningen.

Tverrfaglighet, eksperimentering og design kan være del av løsningen.

Torsdag kveld under Arendalsuka samler vi gründere, visjonære, designere, næringslivsfolk, kunstnere og politikere for å kanskje komme ett steg nærmere visjonen om plastfrie hav.

Vert er Pecha Kucha-master Kjetil Bjørke fra Innsiktsbyrået.

Arrangementet er i regi av designklyngen Human Innovation, i samarbeid med Norsk Klimastiftelse, Maritime Bergen og DOGA. 

Foredragsholdere

Askild Meltvik, partner og seniordesigner, Haltenbanken Askild Meltvik, partner og seniordesigner, Haltenbanken

 

Plastkomplekset

Er strandrydding en del av løsningen på vei mot nullvisjon for marin forsøpling?

Plastproblemet har mange dilemmaer. Hva skal vi prioritere – å forebygge plastavfall eller å rydde opp? Hvem har ansvar for å løsningen – myndigheter, industrien eller forbrukerne?

Askild Meltvik jobber som designer i designbyrået Haltenbanken. På Pecha Kucha vil han fortelle om hvordan han og teamet hans prøver å vikle seg ut av plastkomplekset uten å strande i fjæresteinene.

Haltenbanken

Pia Ve Dahlen, faglig leder, Passion for Ocean Pia Ve Dahlen, faglig leder, Passion for Ocean

 

Det forunderlige havet

Hva rører seg egentlig under overflaten utenfor verdens nest lengste kystlinje? Vi bor i et av de rikeste havområdene i verden, har lange tradisjoner med bruk av sjø og fjord, og henter nesten all vår inntekt fra det store blå. Allikevel er det svært få som vet at vi har selvlysende haier, fotosyntetiserende snegler, blekksprut, delfiner og til og med skilpadder svømmende rundt i vår egen bakhage. Er torsken den nye oljen? Hvor mange medisinske og teknologiske nyvinninger finner vi egentlig i ålegrasenga utenfor Fornebu?

Bli med marinbiolog Pia Ve Dahlen ned i tareskogen for å lære om alt du ikke visste du lurte på ved havet

Foto: Lars-Ivar Dale / Skjergardsheimen Leirstad

Passion for Ocean

Hans Henriksen Marki, CTO, AlgaePro Hans Henriksen Marki, CTO, AlgaePro

Fra CO2 til Bioplastikk - Kan Avfall og Næring være samme ting?

Alle de største industriene og byene i Norge har en ting til felles. De forurenser de flotte fjordene og kystlinjene som Norge er verdenskjent for. Sammen med sitt team i Algaepro lager Hans Marki spennende produkter fra alger. Algene, som vokser på slik forurensing fra norske industrier, kan brukes i fôrproduksjon, som næring til mennesker, og til å lage bioplastikk. Hans vil snakke om sin reise, og om hvordan mikroorganismer og fokus på sirkulærøkonomi kan legge til rette for alternativer til plastikk.

Hans Henriksen Marki er en fremadstormende Grønn Innovator og Miljø-Toksikolog. I 2017 representerte han Norge i verdens største konkurranse for Grønn Innovasjon, Climate Launchpad, og har det siste året gått fra "å være på NAV" til å jobbe med NASA. Hans nyeste prosjekt Algaepro har blitt nevnt blant de 10 mest spennende oppstartsfirmaene innen Akvakultur i Norge og deltok i vår i verdens første akselerator for akvakultur, Hatch.

AlgaePro

Kristine Ullaland, CEO Zero Waste Norge Kristine Ullaland, CEO Zero Waste Norge

Ukulturen som plasten avslører

Noen problemer blir mindre når perspektivet utvides, plast- og søppelutfordringen blir bare større. Hvilke lærdommer må vi ta med oss videre fra oppvåkningen som startet med hvalen som strandet på Sotra?

Kristine Ullaland fra Zero Waste Norge snakker om dette og de praktiske betydningene det grønne skiftet har for bedrifter.

Kristine er TED-speaker og grunnlegger av Zero Waste Norge AS. Hun mener avfall er et symptom på ineffektiv drift. Bedriften ble stiftet i 2016, men har allerede fått interesse nasjonalt og internasjonalt, blant annet fra FN, med sin nytenkende tilnærming til resurs og avfall i bedrifter. De utvikler en metodikk for å gjøre det enkelt og økonomisk for bedrifter å snu driften fra lineær til sirkulær økonomi.

Foto: Stine Bortheim

Zero Waste Norge

Maria Berg-Leirvåg, designer, Uniform Maria Berg-Leirvåg, designer, Uniform

The plastic lab

Hva skjer når en industridesigner selv får muligheten til å resirkulere plastavfall og lage nye produkter? Og hva skjedde når hun inviterte andre til å være med også?

Maria Berg-Leirvåg jobber som designer i Uniform og skal fortelle om sin masteroppgave fra Arkitektur- og designhøgskolen i Oslo. 

mariabergleirvag.com

Uniform

Bjørnar Vasenden, avdelingsleder og designer, Inventas Bergen Bjørnar Vasenden, avdelingsleder og designer, Inventas Bergen

 

Avfall er en designfeil

Hvordan kan en bruke designprosesser og designtekning til å skape nye og bedre løsninger? Hvordan tar en i bruk nye materialer og ny teknologi for å distribuere strøm i Afrika og gi laksen gode levevilkår? 

Møt industridesigner Bjørnar Vasenden. Han har arbeidet med alt fra droner i havet til blomsterpotter i verdensrommet. På Pecka Kucha forteller han om hvordan en som designer kan spille en sentral rolle i utvikling av bærekraftige produkter og tjenester.

Inventas

Bli også med på: