Studietur til Cape Town: Innovasjon Norge
Første stopp på studieturens første dag var ved Innovasjon Norges kontorer i Sør Afrika. Her fikk vi en god og lærerik introduksjon til landet, markedene og politikken.
Publisert 27.02.2017
Heidi Dahl og Andre Kruger fra Innovasjon Norge tok imot oss i lokaler med nydelig utsikt i 11. Etasje midt i byen. Heidi ga oss en veldig god oversikt over Sør Afrika, og her kommer en oppsummering for de som måtte være interessert.
For det første: det er vannmangel i Sør Afrika, noe vi alle har blitt gjort oppmerksomme på, både på hotellet og ellers. Det er et sted mellom 100 og 120 dager igjen i reservene, før det ikke er mer vann igjen. Det får oss alle til å tenke, og vi gir våre små bidrag i vår egen atferd. Det føles urettferdig å komme fra regnfulle Bergen til denne problematikken.
Heidi Dahl ga oss en god intro til Sør Afrikansk kultur, økonomi og politikk
Når europeere og nordmenn flest tenker på Afrika ser vi for oss triste bilder, og en fattig nasjon og et kontinent som trenger bistand. Vi ser sjelden det som Innovasjon Norge og andre som jobber her ser, nemlig et kontinent og en nasjon som er et ekstremt spennende fremvoksende marked. Selv om det selvfølgelig også er mye fattigdom her. Og Sør Afrika er for øvrig ikke lenger på listen over bistandsmottakere fra Norge.
Til de som ønsker seg noen kjappe fakta: Presidenten heter Jacob Zuma, og er visstnok korrupt som bare det. Han håper på overtakelse fra ekskonen sin ved neste valg, for å unngå å komme i fengsel for overtrampene han selv har gjort.
Det er 11 forskjellige offisielle språk i Sør Afrika, 9 provinser og valutaen er Rand.
Korrupsjon er utbredt på regjeringsnivå, men man merker det ikke i hverdagen. Med mindre du blir stoppet av politiet for noe du ikke har gjort … og må vente 4-5 timer i solsteiken fordi de ’sjekker noen ting’. Hva gjør du da? Venter du? Eller betaler du for å komme deg ut av det? Det er en av de vanskelige situasjonene man kan komme til å havne i.
De største næringene i Sør Afrika er:
Turisme
Teknologi (mye flinke ingeniører)
Gruvedrift og mineraler (Sør Afrika er et veldig rikt land, ressursene er bare så skjevt fordelt)
Finansielle tjenester (Sør Afrika kommer som en kule og Cape Town er inngangen til resten av Afrika),
Manufacturing (biler og gode vilkår for mindre produksjonsenheter av for eksempel tekstil)
Agro processing (vin, frukt, grønnsaker, meieriprodukter osv, men det er et problem at det er så tørt nå.)
Innovasjon Norges fokusområder
Heidi forteller videre om et initiativ fra myndighetene som vi kommer til å høre mye om: BBBEE (Broad-Based Black Economic Empowerment) – for eksempel for å vinne anbud i Sør Afrika kreves det lokalt, svart eierskap og innhold.
Mange norske bedrifter er underleverandører til afrikanske selskap.
Sør Afrika har en stor utfordring; å være én nasjon, ett folk.
For å lykkes i sør Afrika er det avgjørende å bygge nettverk og tillit. Hvis ikke kommer du ikke inn. Og da gjelder viktige retningslinjer, som aldri å rekke pekefingeren mot noen, å vise stor respekt for eldre og aldri å snakke til noen mens du holder hendene i lommen. Kjekt å ha med seg.
Trenden i import fra Norge til Sør Afrika er sjømat, og alt som har med havrommet å gjøre er kjempeinteressant. På grunn av avtaler med EFTA er 95% av laksen i Sør Afrika norsk, og fiskeriministeren fra Sør Afrika kommer til AquaNor i Norge i august for å se på norsk teknologi.
Rammebetingelsenen for oljebransjen har vært såpass uforutsigbare at de store oljeselskapene, inkludert Statoil vegrer seg for å gå inn. Det er per i dag nye rammebetingelser på vei, som vil gjøre at de oljeselskapene kommer på banene – da også Statoil, sannsynligvis.